Vermaut’s Boerenbrood uit het Belgische Lendelede had recent een dringende behoefte aan capaciteitsuitbreiding voor de grootbroodproductie. Een eis die gesteld werd bij het vergroten van de capaciteit, was een korte terugverdientijd op de investering. De oplossing voor hun business case bleek een gebruikte productielijn. Ik sprak met Alain Daniels van Vermaut’s Boerenbrood en met mijn collega Rino van der Burght (zuster organisatie Dubet) over dit uitdagende project.

Vermaut logo

Vermaut’s Boerenbrood (onderdeel van Diversi Foods) is een industriële bakkerij die dagelijks vers brood en voorgebakken bevroren (bake-off) brood levert aan diverse kanalen. Al verschillende generaties staat Vermaut’s Boerenbrood voor traditioneel op steen gebakken vloerbrood. Daarnaast is rond brood, vierkant brood, pistolets, patisserie en viennoiserie onderdeel van hun assortiment.

“Vorig jaar hadden we dringend behoefte aan capaciteitsuitbreiding voor de grootbroodproductie. Daarbij was een korte terugverdientijd een vereiste”, zo vertelt Alain Daniels. “Na een inventarisatie voor een compleet nieuwe bakkerij lijn met daartegenover een gebruikte lijn, bleek gebruikt de oplossing voor onze business case.”

Betrouwbare leverancier

“Voor ons staat Dubet bekend als een betrouwbare leverancier van gebruikte industriële bakkerij productielijnen, dus hebben we bij hen onze vraag en behoefte neergelegd. Al snel boden ze een Capway grootbroodlijn aan. Deze voldeed grotendeels aan onze wensen dus een bezoek aan de lijn in Spanje werd gepland. Aldaar bleek de bakkerijlijn een hele interessante optie te zijn en er zaten een aantal extra componenten bij die meerwaarde hadden voor onze bakkerij. Zo zat er een infrarood oven bij waarmee korstloos brood geproduceerd kon worden.”

Turnkey

Alain: “Aangezien het om een complete grote industriële lijn ging, die van Spanje naar België getransporteerd moest worden en waar de nodige aanpassingen voor nodig waren om de lijn passend te maken voor de bestemmingslocatie, hebben we aan Dubet gevraagd om dit als een totaalproject (turnkey) aan te nemen. Hierbij ging het om; demontage, transport, revisie, engineering, project management,  herinstallatie en inbedrijfname.”

vermaut installatie

Ervaring

“Voor de klant is dit een zeer uitdagend en risicovol project”, zo horen ik van Rino. “Wij hebben dagelijks te maken met demontage, transport, revisie en herinstallatie. Onze zustermaatschappij, Integrated Bakery, heeft daarentegen veel ervaring in engineering, project management en inbedrijfname. Gezamenlijk zagen wij dit project dan ook als een hele mooie kans om de klant te ontzorgen en onze gezamenlijke expertise in te zetten om dit project succesvol naar de eindstreep te brengen. We hebben op deze vraag dan ook positief gereageerd.”

Het project

Als eerste is begonnen met het aanpassen van de lay-out, gelijktijdig is de demontage aangevangen. Na de demontage in Spanje en het transport naar België is de bakkerijlijn in België stapsgewijs gereviseerd en geïnstalleerd onder constante supervisie van Dubet en Integrated Bakery. Op basis van de nieuwe lay-out was het noodzakelijk om diverse technische configuratie veranderingen door te voeren (engineering). Ook moesten er diverse aanpassingen in het gebouw doorgevoerd worden om aan de veiligheidseisen (CE-norm) te blijven voldoen met de nieuwe lay-out. “Als leverancier zijn wij verantwoordelijk voor de CE-certificering. Het gehele traject van deze certificering voor de lijn is daarom ook door ons uitgevoerd”, zo vertelt Rino.  “Na de installatie was de opdracht om de lijn gezamenlijk in gebruik te nemen. Om de ingebruikname tot een succes te brengen hebben we 4 fases doorlopen.”

vermaut bakkerij productielijn

Constructieve samenwerking

“Er zijn tijdens het project moeilijke momenten geweest maar er was altijd een professionele en constructieve samenwerking. Het eindresultaat is een volledig gereviseerde en goed functionerende lijn waar prachtig brood vanaf komt. Iedereen die behoefte heeft om een nieuwe investering te doen en te kampen heeft met lage marges of niet kan wachten op de lange levertijd van een nieuwe productielijn zou ik deze aanpak aanbevelen. Dubet en Integrated Bakery zijn professionele partijen met veel kennis”, zo sluit Alain af.

 

Praat met ons mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Frans van der Schoot

Meer weten?

Frans van der Schoot
Algemeen directeur

Bellen: +31 654 924 641 Volg ons op LinkedIn
Op zoek naar low-capex oplossingen op basis van tweedehands?