Het wordt vaak niet structureel opgepakt maar het is o zo belangrijk!

Ik kom vaak in middelgrote tot grote bakkerijen en tot mijn verbazing worden er steeds vaker geen structurele schoonmaak stops meer gemaakt. Verder als het eruit halen van het laatste restje van het voorgaande product komen veel bakkerijen niet meer. Waarom het zo belangrijk is? Dat vertel ik je graag.

Behoud van bakkerijmachines

Voor een lange levensduur van de machines is het op de juiste manier en goed schoonmaken van groot belang. Er worden verschillende ingrediënten gebruikt die een negatieve invloed kunnen hebben op de machines. Voorbeelden van deze ingrediënten zijn; Suiker en citroenzuur. Als resten van deze ingrediënten langer in en op de machines zitten dan worden de machines aangetast. Machines gaan kapot, lopen vast en zorgen voor storingen. Een storing zorgt voor productiestops en kan een negatieve invloed hebben op het uitleveren van de producten. Het stilstaan van je productie kost altijd geld en daarnaast is de resultante van het niet, te weinig of niet juist schoonmaken, een kortere levensduur van je bakkerijmachines. Neem als voorbeeld een afmeter. Als je deze niet regelmatig en op de juiste manier schoonmaakt bevordert dit slijtage met als gevolg dat het volume niet meer afgemeten wordt en je uiteindelijk meer grondstoffen verbruikt.

Perslucht

Gebruik geen perslucht bij het schoonmaken. Perslucht wordt vaak nog genoemd in handleidingen van oudere machines als de ideale oplossing voor schoonmaken. Het probleem met perslucht is dat er bloemstof verspreid wordt in de lucht en na een tijdje rond gedwarreld te hebben, land de bloemstof weer op de schoongemaakte machines. Tevens is er ook een verhoogd risico op het inademen van deze stof wat weer kan resulteren in stoflongen, een ernstige aandoening aan de longen. Investeer daarom liever in een goede stofzuiger om bloemstof op te zuigen in plaats van het te verplaatsen.

Schoonmaakplan

Mijn advies is; maak een schoonmaakplan. Omschrijf in dit plan wat, waarom, wanneer en hoe wordt schoongemaakt. Wie het doet en wat het resultaat moet zijn. Neem hierbij de handleiding van de machine als leidraad. Hierin staan vaak de aanbevelingen van de leverancier beschreven betreffende het schoonmaken van de machines. Ook staat daarin vermeld hoe de machine te reinigen. Volg deze aanbevelingen op, sommige reinigingsmethoden maken namelijk meer kapot dan dat ze goed doen voor de machine.

Restwaarde

Goede schoonmaak zorgt niet alleen voor hogere productie nu maar ook voor een hogere restwaarde later. Vanuit onze zuster organisatie Dubet werken wij met een model voor het vaststellen van de restwaarde van installaties. Het niveau van slijtage en de onderhoudsstaat zijn daarbij belangrijke parameters.

Kortom schoonmaken is voor het behoud van je machinepark, een optimale productie en de restwaarde o zo belangrijk!

Praat met ons mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Frans van der Schoot

Meer weten?

Frans van der Schoot
Algemeen directeur

Bellen: +31 654 924 641 Volg ons op LinkedIn
Op zoek naar low-capex oplossingen op basis van tweedehands?