Onze klanten zijn na de installatie van een nieuwe productielijn vaak ongeduldig en willen zo snel mogelijk met de productie starten. Ze hebben het idee dat het na de installatie (plug) een kwestie van ‘play’ is. Ik reis de hele wereld over om samen met klanten en leveranciers productielijnen in bedrijf te nemen en vertel welke 4 fases wij tijdens de ingebruikname doorlopen om de ingebruikname succesvol te laten zijn.

Fase 1, droog testen 
Zodra de installatie gereed is, starten we met het droogtesten (zonder deeg) van de lijn. Gedurende deze testen worden de overgangen, de communicatie tussen de verschillende onderdelen en de eigen besturing getest. De problemen die in deze fase naar boven komen, zoals snelheden die niet kloppen, onderdelen die niet werken of communicatieproblemen, meteen opgelost anders ontstaan er bij het testen met deeg grotere problemen.

Fase 2, testen met deeg 
Na het testen zonder deeg gaan we over op het testen met deeg. Er wordt deeg gemaakt dat lijkt op het uiteindelijke deeg. De eerdergenoemde testen worden opnieuw uitgevoerd. Dit is nodig om te zien of alles ook functioneert met deeg aangezien we vaak ander gedrag zien zodra blikken en platen gevuld zijn.

Fase 3, eerste productierun
Vervolgens starten we met de eerste productie run. Het doel van deze run is een gevoel te krijgen met het deeg en het uiteindelijke product. Tegelijkertijd worden toekomstige operators en monteurs geschoold in de besturing van de lijn. Hierbij komen onderwerpen aan bod zoals; bediening, schoonmaak, onderhoud en natuurlijk veiligheid. Tijdens deze fase kunnen er nog steeds problemen voorkomen en kun je niet direct 100% capaciteit verwachten. Een belangrijke uitdaging in deze fase is de kwaliteit van het product. Het kan zijn dat het product nog verbeterd dient te worden of dat de grondstoffen en het proces aangepast moeten worden. Pas als alles klopt zal het product volgens specificatie van de lijn komen.

Fase 4, overdracht aan de klant
Na fase 3 wordt de lijn overgedragen aan de klant. Om de beoogde capaciteit en kwaliteit te realiseren moeten kilometers (draaiuren) gemaakt worden met de lijn. Wij kijken aan de zijlijn mee en springen in waar nodig. Uiteindelijk zorgen wij ervoor dat het personeel zelfstandig in staat is om de kwaliteit van het eindproduct te beïnvloeden.

Het opstarten van een geïntegreerde bakkerijlijn een kwestie van plug en play? Nee, zeker niet. Er is zoals je leest veel meer nodig dan het koppelen van de machines tot één lijn. Het moet één werkend geheel worden, de organisatie van de klant die met de lijn werkt moet juist zijn en het juiste product moet van de band afrollen. Pas dan is het project succesvol afgerond. Een uitdagende klus die wij graag aangaan!

 

Praat met ons mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Frans van der Schoot

Meer weten?

Frans van der Schoot
Algemeen directeur

Bellen: +31 654 924 641 Volg ons op LinkedIn
Op zoek naar low-capex oplossingen op basis van tweedehands?